Βαλανίτιδα

Η βαλανίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου η οποία εκδηλώνεται με πόνο, ευαισθησία και φαγούρα αλλά και κόκκινες πληγές ή πύον με άσχημη οσμή. Αν δεν αντιμετωπισθεί η φλεγμονή σε άνδρα ή έφηβο που δεν έχει υποβληθεί σε περιτομή υπάρχει περίπτωση η βάλανος να πρηστεί έντονα και να αποκαλύπτεται δύσκολα και με πόνο κατά την ούρηση. Επίσης μπορεί να σχηματιστεί ουλή.

Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αιτία της βαλανίτιδας συνήθως είναι χρήσιμο να ληφθεί καλλιέργεια από το πύον, εφόσον υπάρχει.

Αναλόγως της αιτίας της βαλανίτιδας ακολουθείται και η κατάλληλη αγωγή.

Αν η αιτία είναι ένας μύκητας, η Candida, τότε χρησιμοποιούνται κρέμες τοπικές ή και αντιμυκητιασικά χάπια. Αυτού του τύπου η λοίμωξη εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες με σακχαρώδη διαβήτη.

Αν η αιτία είναι η κακή υγιεινή, απαιτούνται καθημερινες πλύσεις αρχικά χωρίς σαπούνι και στη συνέχεια με ειδικό καθαριστικό.

Αν η αιτία είναι βακτηριακή λοίμωξη απαιτούνται κατάλληλα αντιβιοτικά χάπια.

Αν η αιτία είναι αλλεργικής φύσης, τότε η αντιμετώπιση περιλαμβάνει χρήση κορτιζόνης τοπικά με τη μορφή κρέμας.

Για να αποφύγετε μελλοντικά επεισόδια βαλανίτιδας είναι σημαντικό να κρατάτε τη βάλανο καθαρή με πλύσεις με ήπιο σαπούνι και συνακόλουθο πολύ καλό στέγνωμα της περιοχής ειδικά αν δεν έχετε υποβληθεί σε περιτομή.