Ομαλός λειχήνας

Ο Ομαλός Λειχήνας είναι ένα χρόνιο δερματικό εξάνθημα που οφείλεται σε φλεγμονή και εκδηλώνεται στο δέρμα, ή του βλεννογόνους στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα.
Λίγα λόγια…
Ο Ομαλός Λειχήνας:
• Δεν είναι μεταδοτική πάθηση.
• Προσβάλλει συχνότερα ενήλικες μέσης ηλικίας.
• Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες στην περιοχή του στόματος.
• Είναι σπάνιος στα παιδιά, σε ποσοστό 0,03%.
Ποια είναι τα Αίτια εμφάνισης του Ομαλού Λειχήνα;
Τα αίτια εμφάνισης του Ομαλού Λειχήνα παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την αιτιοπαθογένεια της νόσου.
1η Θεωρία: Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια που οφείλεται σε μη φυσιολογική απόκριση των Τ κυττάρων του ανοσολογικού μας συστήματος.
2η Θεωρία: Εκτεταμένοι τύποι λειχήνα πολλές φορές συνδέονται με τη λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας C.
3η Θεωρία: Λειχηνοειδές εξάνθημα έχει συσχετιστεί με αλλεργικές αντιδράσεις σε φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και αρθρίτιδα.
Ποια είναι τα Συμπτώματα του Ομαλού Λειχήνα;
Τα συμπτώματα εμφανίζουν διαφορετική μορφολογία ανάλογα με την περιοχή που εντοπίζεται ο Ομαλός Λειχήνας:
Δέρμα: Εξάνθημα με μικρές, επίπεδες, πολυγωνικές βλατίδες ερυθρού χρώματος οι οποίες που εμφανίζονται συγκεντρωμένες στο δέρμα. Προκαλούν έντονο κνησμό και εξαπλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Στόμα: Λευκές ή κόκκινες δαντελωτές κηλίδες οι οποίες συχνά είναι επώδυνες και μπορεί να προκαλούν αίσθηση καύσου. Εμφανίζονται στα ούλα, στη γλώσσα ή στο βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό των παρειών.
Γεννητικά Όργανα: Ο Ομαλός Λειχήνας που εντοπίζεται στο πέος ή στον γυναικείο κόλπο έχει τη μορφή ερυθρών πολυγωνικών βλατίδων με διαβρώσεις – εξελκώσεις οι οποίες είναι συχνά επώδυνες.
Νύχια: Παρατηρούνται έντονες αλλοιώσεις στην επιφάνεια των νυχιών, κυρίως ραβδώσεις και οπές. Τα νύχια γίνονται ιδιαίτερα λεπτά και εύθραυστα.
Τριχωτό κεφαλής: Εκδηλώνεται έντονη ερυθρότητα στο δέρμα και τριχόπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία.
Πώς θεραπεύεται ο Ομαλός Λειχήνας;
Δεν υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση που να απαλλάσσει τους ασθενείς από τον Ομαλό Λειχήνα. Τα διάφορα θεραπευτικά σχήματα (τοπική θεραπεία ή από του στόματος αγωγή) έχουν στόχο την άμεση αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Στις ήπιες περιπτώσεις
Ο Ομαλός Λειχήνας αντιμετωπίζεται με τοπική θεραπεία:
• Κορτικοστεροειδή σε κρέμες ή αντισταμινικά φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να ανακουφίσουν τον κνησμό ή την επούλωση του εξανθήματος.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις
 Ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει:
• Από του στόματος αγωγή με κυκλοσπορίνη, κορτικοστεροειδή και ρετινοειδή.
• Ενέσεις κορτικοστεροειδών στις περιοχές που εμφανίζονται τα εξανθήματα.