Κύστεις

Η κύστη δέρματος (ή σμηγματογόνος κύστη) είναι ένας καλοήθης όγκος του δέρματος ο οποίος μοιάζει με ένα μικρό μαλακό εξόγκωμα που αναπτύσσεται στο υποδόριο λίπος. Οι κύστεις μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Είναι συνήθως ανώδυνες και αφαιρούνται χειρουργικά είτε επειδή δημιουργούν πιεστικά φαινόμενα είτε για αισθητικούς λόγους.

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Οι κύστεις δεν είναι μεταδοτικές.
  • Η κύστη κόκκυγα είναι μία μορφή κύστης.
  • Κληρονομικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνισή τους.
  • Ασθενείς με ακμή, άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας εμφανίζουν πιο συχνά κύστεις.

Ποια συμπτώματα εμφανίζουν οι κύστεις;

Η κύστη είναι μια κοιλότητα η οποία περιβάλλεται εσωτερικά από μεμβράνη που ονομάζεται κάψα και περιέχει ένα κιτρινωπό υλικό, με χαρακτηριστική οσμή, το σμήγμα.

Εάν η κύστη επιμολυνθεί,τότε δημιουργείται φλεγμονή που ονομάζεται απόστημα και παρουσιάζονται συμπτώματα όπως πύον, έντονη ερυθρότητα, πόνος κατά την ψηλάφηση της κύστης και γρήγορη αύξηση του μεγέθους της.

Γιατί εμφανίζονται οι κύστεις;

Οι κύστεις προκαλούνται από την απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα το σμήγμα να εγκλωβίζεται στον αδένα, να μην διοχετεύεται φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος, ο αδένας να διογκώνεται και να μετατρέπεται σε κύστη.

Πώς θεραπεύονται οι κύστεις;

Οι κύστεις πρέπει να αφαιρούνται όταν δεν είναι σε φάση φλεγμονής. Αρχικά, συνιστάται η λήψη αντιβίωσης και μετέπειτα ο δερματοχειρουργός προχωράει σε χειρουργική αφαίρεση, η οποία για να είναι επιτυχής πρέπει να περιλαμβάνει όλο το σάκο με την κάψα.

Η συμβουλή της Δερματολόγου

Για να έχει καλύτερη πρόγνωση η θεραπευτική αντιμετώπιση της κύστης, επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

  • Μην παίρνετε αντιβιοτικά φάρμακα, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού.
  • Μην χρησιμοποιείτε κρέμες για την ανακούφιση από τον πόνο.
  • Μην πιέζετε τις κύστεις με τα δάχτυλα διότι επιτείνεται η φλεγμονή και διογκώνεται ακόμα περισσότερο η κύστη αν δεν παροχετευθεί.
  • Όσο πιο μικρή είναι η κύστη, τόσο πιο εύκολα αφαιρείται.