- +30 212 1049519
- optimaldermatology@gmail.com
- Λεωφ. Πεντέλης 49, Βριλήσσια 152 35
Σήμερα οι θεραπείες για την ακμή μπορούν να σας προσφέρουν φωτεινό, ομοιόχρωμο και λείο δέρμα χωρίς ερεθισμούς και σημάδια.
Η ακμή είναι η πιο συχνή πάθηση του δέρματος στον δυτικό κόσμο και παρότι την έχουμε συνδυάσει με την εφηβική ηλικία, η ακμή των ενηλίκων απασχολεί πολλές γυναίκες και άντρες σε διάφορες φάσεις της ζωής τους.
Οι θεραπείες για την ακμή στο δερματολογικό ιατρείο είναι πολύ αποτελεσματικές, «καθαρίζουν» τα μαύρα στίγματα, τα σπυράκια και τις κύστεις επαναφέροντας την υγεία του δέρματος. Ανάλογα με την κλινική εικόνα, ο δερματολόγος θα κάνει τη διάγνωση και θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία ακμής είτε για τις υφιστάμενες βλάβες είτε για την πρόληψη της δημιουργίας νέων.
Πέρα από τη θεραπεία, ο δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει με τις κατάλληλες θεραπείες να «σβήσουν» τυχόν σημάδια και ουλές ακμής, είτε αυτά είναι πρόσφατα, είτε παλαιότερα.
Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν υπάρχει μία και μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή, γι’ αυτό και συνήθως ο δερματολόγος προτείνει συνδυασμούς θεραπειών.
Ο καθαρισμός προσώπου σε συνδυασμό με φαρμακευτική (τοπική ή συστηματική αγωγή) αποτελούν βασικές θεραπείες για την ακμή. Ανάλογα με την κλινική εικόνα, ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει συνδυασμό με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Όταν αντιμετωπιστεί η ενεργός φάση της ακμής, θεραπείες όπως το Dermapen, το Fractional Laser και το Morpheus 8 μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα σημάδια της ακμής, ενώ αν χρειαστει χρησιμοποιούνται και fillers υαλουρονικού οξέος για να γεμίσουν τις πολύ βαθιές ουλές καθώς και διεγέρτες κολλαγόνου ώστε να γίνουν «αόρατες».
Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι καθώς η ακμή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και οι βλάβες χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες για να ωριμάσουν, θα πρέπει να εφαρμόσετε μια θεραπεία για τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες προτού εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της.
Για την ακμή στην εγκυμοσύνη προτείνονται μη επεμβατικές θεραπείες στο δερματολογικό ιατρείο όπως είναι ο καθαρισμός προσώπου, καθώς σχεδόν όλες οι φαρμακευτικές θεραπείες ακμής δεν θεωρούνται ασφαλείς για αυτήν την περίοδο της ζωή σας. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν μωρό πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διακοπής όλων των θεραπειών ακμής πριν να μείνουν έγκυες. Εάν η θεραπεία ακμής είναι απαραίτητη, συζητήστε τις επιλογές σας με τον δερματολόγο σας.
Συχνά, ο δερματολόγος σας, εκτός από τις θεραπείες στο ιατρείο, θα σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακμής. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να είναι διαφορετικές, ανάλογα με τον τύπο της ακμής, την ηλικία και το φύλο, και ακολουθούν πάντα τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines).
Για οτιδήποτε έχετε απορία μην διστάσετε να ρωτήσετε την έμπειρη δερματολόγο σας.
Ρετινοειδή – Τα τοπικά ρετινοειδή φάρμακα συνιστώνται συχνά για τη μη-φλεγμονώδη ακμή. Τα ρετινοειδή συνήθως χορηγούνται μία φορά την ημέρα ενώ το πρώτο διάστημα εφαρμογής τους, προκειμένου να τα συνηθίσει το δέρμα, μπορεί να εφαρμόζονται κάθε δεύτερη μέρα.
Άλλα προϊόντα ακμής – Τοπικά φάρμακα, όπως σαλικυλικό, γλυκολικό ή αζελαϊκό οξύ μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της μη φλεγμονώδους ακμής ενώ το αζελαϊκό οξύ μπορεί να μειώσει και τις σχετιζόμενες με την ακμή δυσχρωμίες του δέρματος.
Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου – Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου εφαρμόζεται συνήθως δύο φορές την ημέρα, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα προκαλώντας μερικές φορές ερυθρότητα και απολέπιση ενώ μπορεί να μεταβάλλει το χρώμα των ρούχων, πετσετών και σεντονιών που ακουμπάει.
Τοπικά αντιβιοτικά – Τα τοπικά αντιβιοτικά ελέγχουν την ανάπτυξη των βακτηρίων της ακμής και μειώνουν τη φλεγμονή.
Αντιβιοτικά από του στόματος – Τα αντιβιοτικά από του στόματος έχουν ως στόχο να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που δρουν στην ακμή. Η δοξυκυκλίνη και μινοκυκλίνη είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα από του στόματος αντιβιοτικά για την ακμή. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε παιδιά κάτω των εννέα ετών.
Ισοτρετινοΐνη από του στόματος – Πρόκειται για ένα φάρμακο της οικογένειας των ρετινοειδών που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία της μέτριας ως σοβαρής ακμής, το οποίο λύνει οριστικά ή βελτιώνει σημαντικά την ακμή στην πλειοψηφία των ασθενών. Η από του στόματος ισοτρετινοΐνη λαμβάνεται συνήθως σε μορφή χαπιού μία ή δύο φορές την ημέρα μαζί με το φαγητό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακμή μπορεί αρχικά να επιδεινωθεί πριν αρχίσει να βελτιώνεται. Για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτής της αρχικής επιδείνωσης, η ισοτρετινοΐνη χορηγείται μερικές φορές σε χαμηλότερη δόση για τον πρώτο μήνα θεραπείας. Μετά τη διακοπή της θεραπείας, η βελτίωση μπορεί να συνεχιστεί για έως και πέντε μήνες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αυτής απαιτείται τακτική παρακολούθηση από τον δερματολόγο καθώς και τακτικός εργαστηριακός έλεγχος. Τέλος, το φάρμακο αυτό απαγορεύεται να ληφθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ορμονική θεραπεία – Τα οφέλη των αντισυλληπτικών και άλλων ορμονικών φαρμάκων στην ακμή είναι τεκμηριωμένα αλλά μπορεί να μην είναι αισθητά μέχρι τρεις έως έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Η θεραπεία με ορμονικά φάρμακα δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ορμονικές αλλαγές – Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία προκαλούν τη μεγέθυνση των σμηγματογόνων αδένων και έτσι αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος. Στα περισσότερα άτομα με ακμή, τα επίπεδα ορμονών είναι φυσιολογικά, ωστόσο οι σμηγματογόνοι αδένες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις ορμόνες και υπερπαράγουν σμήγμα.
Στις γυναίκες, η ακμή μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) το οποίο επηρεάζει, μεταξύ άλλων, τα επίπεδα των ορμονών.
Στις περιπτώσεις που η ακμή σχετίζεται με τις ορμόνες, συνήθως υποχωρεί μετά τα 30, αν και μπορεί να παραμείνει ή να εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή. Η ακμή μετά την εφηβεία επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, σε αντίθεση με την εφηβική ακμή, η οποία επηρεάζει κυρίως τους άνδρες.
Εξωτερικοί παράγοντες – Τα καλλυντικά με βάση το πετρέλαιο μπορούν να συμβάλλουν στην έξαρση της ακμής. Τα έλαια και τα λίπη στα προϊόντα μαλλιών μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις βλάβες ακμής, αντίθετα τα προϊόντα περιποίησης με βάση το νερό (oil-free) ενδείκνυνται για τη φροντίδα του ακνεϊκού δέρματος και δεν επιδεινώνουν την ακμή.
Ένα άλλο συχνό αίτιο έχει να κάνει με την εντατική προσπάθεια απομάκρυνσης της λιπαρότητας και του σμήγματος με ειδικά σαπούνια και στυπτικά σκευάσματα. Ωστόσο, ενώ αυτές οι θεραπείες αφαιρούν το σμήγμα από την επιφάνεια του δέρματος, δεν μειώνουν την παραγωγή σμήγματος και στην πραγματικότητα η συχνή ή επιθετική απολέπιση με αυτούς τους παράγοντες μπορεί τελικά να επιδεινώσει την ακμή.
Διατροφή – Ο ρόλος της διατροφής στην ακμή είναι αμφιλεγόμενος. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και αυξημένου κινδύνου ακμής, ίσως λόγω των ορμονών που περιέχονται φυσιολογικά στο γάλα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το γάλα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή η σοκολάτα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ακμής.
Άγχος – Είναι πλέον γνωστό ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
Οι αδένες που παράγουν σμήγμα, γνωστό ως σμηγματογόνοι αδένες, μεγαλώνουν κατά την εφηβεία και αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος. Οι περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται στο πρόσωπο, τον αυχένα, τον θώρακα, το άνω μέρος της πλάτης και το άνω μέρος των χεριών.
Η φυσιολογική ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας σε συνδυασμό με το αυξημένο σμήγμα δημιουργούν ένα λιπαρό «βύσμα» που φράσσει τον θύλακα των τριχών στο πρόσωπο ή το σώμα.
Η αύξηση της παραγωγής σμήγματος επιτρέπει την υπερανάπτυξη ενός βακτηρίου που ονομάζεται Cutibacterium (πρώην Propionibacterium) acnes που συνήθως ζει στο δέρμα.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω -αλλά και άλλων πιθανών παραγόντων- δημιουργεί τη φλεγμονή της ακμής.
Υγιεινή του δέρματος – Πλένετε το πρόσωπό σας, όχι συχνότερα από δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό προσώπου χωρίς σαπούνι. Το συχνότερο πλύσιμο ή τρίψιμο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και να απομακρύνει όλα τα ωφέλιμα στοιχεία από την επιφάνεια του δέρματος.
Σπυράκια – Όσο κι αν σας βάζουν σε… πειρασμό, αποφύγετε να σπάτε τα σπυράκια. Αυτή η συνήθεια μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, να προκαλέσει οίδημα, ουλές ή επιμολύνσεις στο δέρμα.
Ενυδάτωση – Η χρήση ενυδατικής κρέμας ειδικής για ακμή ελαχιστοποιεί την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα του δέρματος, οι οποίες είναι συχνές παρενέργειες ορισμένων θεραπειών ακμής.
Προστασία από τον ήλιο – Ορισμένες θεραπείες ακμής αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στο ηλιακό φως (π.χ. ρετινοειδή, δοξυκυκλίνη). Για να ελαχιστοποιήσετε τις βλάβες του δέρματος από τον ήλιο, αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιείτε καθημερινά και 365 ημέρες τον χρόνο αντηλιακό ευρέως φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο.