Dr Ioanna Triantafyllopoulou

Ανδρογενετικού Τύπου Αλωπεκία / Αραίωση Τριχών

Παρά το όνομά της, η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες και είναι ο πιο κοινός τύπος προοδευτικής απώλειας μαλλιών. 

Για πολλούς ανθρώπους, η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που επηρεάζει τη διάθεση, τις προσωπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές τους σχέσεις. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή της τριχόπτωσης ή και την ενίσχυση της λειτουργίας των τριχοθυλακίων με αποτέλεσμα πύκνωση και ενδυνάμωση των μαλλιών. 

 

Ο κυκλος ζωης της τριχας

Το τριχοθυλάκιο είναι μια δομή που περιβάλλει το κάτω μέρος του στελέχους της τρίχας. Κάθε θύλακας περιέχει αιμοφόρα αγγεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων τριχών. Καθ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, κάθε θυλάκας αναπτύσσει, συντηρεί και χάνει τρίχες, σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο. Η φάση ανάπτυξης μιας καινούργιας τρίχας διαρκεί δύο έως τρία χρόνια. Στο τέλος αυτού του διαστήματος, η ανάπτυξη σταματά και ο θύλακας εισέρχεται σε φάση ηρεμίας. Μετά από τρεις έως τέσσερις μήνες στη φάση ηρεμίας, οι τρίχες στο συγκεκριμένο τριχοθυλάκιο αποβάλλονται και αρχίζει ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης.

 

Τα αιτια της τριχοπτωσης

Σε ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής, ανά πάσα στιγμή περίπου το 80 με 90% των τριχοθυλακίων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Κάθε μέρα, περίπου 75 θύλακες ρίχνουν τις τρίχες ενώ ο ίδιος αριθμός εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Σε άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία η επίδραση των ανδρογόνων οδηγεί τους θυλάκους των τριχών σε μια συντομότερη φάση ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τα άκρα των τριχών να είναι ασυνήθιστα μικρά και λεπτά. 

Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι άνδρες αναπτύσσουν ανδρογενετική αλωπεκία και άλλοι όχι δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το γενετικό υπόβαθρο επιδρά σημαντικά στην ανάπτυξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άντρες, αλλά ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν έχει προσδιοριστεί. 

Η γενετική προδιάθεση φαίνεται επίσης να διαδραματίζει ρόλο στην εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες, αν και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες (μη διευκρινισμένοι ακόμη) που να σχετίζονται με την τριχόπτωση. Για παράδειγμα, σε κάποιες γυναίκες η ανδρογενετική αλωπεκία σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ανδρογόνων.

 

Ανδρογενετικη αλωπεκια σε αντρες και σε γυναικες

Η εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας εντοπίζεται με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα, παρόλο που στις γυναίκες συνήθως είναι λιγότερο εμφανής καθώς εκδηλώνεται ως μία γενική αραίωση της τριχοφυΐας. Στους άντρες, η ανδρογενετική αλωπεκία χαρακτηρίζεται από βαθμιαία αραίωση των μαλλιών που επηρεάζει συχνότερα το «στέμμα», την κορυφή δηλαδή του τριχωτού και τη γραμμή της τριχοφυΐας στο μέτωπο. Στις περιοχές αυτές οι τρίχες μπορεί να έχουν διαφορές στο μήκος και το πάχος, με αυτήν την παρουσία ανόμοιων μηκών να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό κλινικό σημάδι ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας.

Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν παρόμοιο πρότυπο απώλειας μαλλιών, αν και συνήθως στις γυναίκες η αραίωση είναι πιο διάχυτη από ό, τι στους άνδρες. Επίσης σπάνια οι γυναίκες αντιμετωπίζουν απώλεια όλων των μαλλιών σε μία περιοχή του τριχωτού.

 

Διαγνωση και θεραπεια ανδρογενετικης αλωπεκιας

Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να διαγνωστεί με την κλινική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής από τον δερματολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματικά εξετάσεις αίματος, όπως ορμονικός έλεγχος για τις ορμόνες φύλου και θυρεοειδούς, καθώς και έλεγχος των επιπέδων σιδήρου και βιταμινών.

Η τριχόπτωση που οφείλεται σε ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την εφαρμογή συντηρητικής θεραπείας, όπως τοπική αγωγή, συνήθως μινοξιδίλη σε συγκεντρώσεις 2 -5% αλλά και με από του στόματος αγωγές όπως είναι η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη και η σπιρονολακτόνη (για τις γυναίκες). Άλλες θεραπείες οι οποίες δεν βασίζονται σε κοινώς αποδεκτές μελέτες και μπορούν να λειτουργήσουν κατά περίπτωση είναι το PRP για τα μαλλιά, η μεσοθεραπεία, η χαμηλής έντασης φωτοθεραπεία (LLLT) και το Dermapen. Τέλος, ουσιαστική λύση στην ανδρογενετική αλωπεκία δίνει και η μεταμόσχευση μαλλιών..