- +30 212 1049519
- optimaldermatology@gmail.com
- Λεωφ. Πεντέλης 49, Βριλήσσια 152 35
Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο δερματικό νόσημα που σχετίζεται με μία δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία προκαλεί φλεγμονώδες, ερυθρό δέρμα, συχνά καλυμμένο με λευκά-ασημένια λέπια. Η ψωρίαση είναι μία πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και εφήβους, συνηθέστερα όμως αφορά σε ενήλικες, άντρες και γυναίκες. Κάτι που είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι, ώστε να εκλείψει το στίγμα για τη νόσο, είναι ότι η ψωρίαση δεν είναι λοίμωξη και δεν είναι μεταδοτική.
Η σοβαρότητα της νόσου καθορίζεται από την επιφάνεια του δέρματος που προσβάλλεται, από το είδος της βλάβης αλλά και από το πόσο επηρεάζει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Έρευνες έχουν βρει ότι η ψωρίαση μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση όχι μόνο στην ποιότητα ζωής αλλά και στις προσωπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις του πάσχοντα. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ασθενείς με ψωρίαση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, παχυσαρκία ή καρδιολογικό νόσημα, στην περίπτωση που συνυπάρχει μεταβολικό σύνδρομο.
Αντιλαμβάνεται, έτσι, κανείς ότι η επικοινωνία με τον δερματολόγο είναι για πολλούς λόγους σημαντική για τη διαχείριση της νόσου. Σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που περιορίζουν τα συμπτώματα και μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ύφεση στην ψωρίαση, ωστόσο δεν υπάρχει οριστική θεραπεία.
Η ψωρίαση είναι συνήθως μια χρόνια πάθηση ωστόσο με τις πολλές υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ελεγχθούν οι εξάρσεις της και να ζήσει ο ασθενής μία φυσιολογική καθημερινότητα χωρίς συμπτώματα και περιορισμούς.
Η αντιμετώπιση της ψωρίασης βασίζεται στην ελαχιστοποίηση ή εξαφάνιση των ορατών βλαβών με τη χρήση θεραπειών που είναι καλά ανεκτές από τους ασθενείς και δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Σήμερα υπάρχει αντικειμενικός τρόπος μέτρησης της ανταπόκρισης κάθε ασθενούς στη θεραπεία με τη χρήση ειδικών κλιμάκων (PASI, BSA, DLQI). Για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα είναι σημαντική η παράλληλη παρακολούθηση από ρευματολόγο και η συνεργασία μεταξύ των δύο ιατρών.
Οι θεραπείες για την ψωρίαση κατατάσσονται στις τοπικές και τις συστηματικές.
Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί, ωστόσο είναι γνωστό ότι σχετίζεται με ανοσολογικούς, κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για την ακρίβεια, έχουν πλέον εντοπιστεί αρκετά γονίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψωρίασης, αλλά ακόμη δεν υπάρχει γενετική εξέταση που να μπορεί να αποκαλύψει αν ένα άτομο θα αναπτύξει ή όχι την ασθένεια.
Έχει βρεθεί ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς και ο τρόπος ζωής μπορεί να συνδέονται με την ψωρίαση. Επιπλέον, οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, η κατανάλωση αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνισή της ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Το κάπνισμα, ιδιαίτερα, φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης, ιδιαίτερα αυτής που εστιάζει στις παλάμες και τα πέλματα.
Η εμφάνιση, ο εντοπισμός και η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ωστόσο κάποια από αυτά θεωρούνται πιο συχνά:
Υπάρχουν αρκετοί συνηθισμένοι τύποι ψωρίασης και μπορεί ένας ασθενείς να εμφανίζει παραπάνω από έναν.
Ψωρίαση κατά πλάκας: Είναι η πιο κοινή μορφή ψωρίασης που συνήθως προσβάλλει τους ενήλικες και συχνότερα εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα και την πλάτη. Μπορεί να εστιάσει σε λίγες μόνο περιοχές ή να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του σώματος.
Σταγονοειδής ψωρίαση: Αυτός ο τύπος ψωρίασης συνδέεται μερικές φορές με μια πρόσφατη στρεπτοκοκκική λοίμωξη, συνήθως φαρυγγίτιδα. Συχνά προσβάλλει παιδιά ή νεαρούς ενήλικες χωρίς ιστορικό ψωρίασης.
Φλυκταινώδης ψωρίαση: Η φλυκταινώδης ψωρίαση μπορεί να είναι σοβαρή και μερικές φορές να γίνει απειλητική για τη ζωή. Αναπτύσσεται γρήγορα, με πολλαπλές μικρές πυώδεις φουσκάλες που μπορεί να συνενωθούν σε μεγαλύτερες περιοχές αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό και κακουχία. Συχνά προσβάλλονται και οι παλάμες και τα πέλματα.
Ανάστροφη ψωρίαση: Αυτός ο τύπος ψωρίασης προσβάλλει λιγότερο ορατά σημεία του σώματος, όπως τη βουβωνική χώρα, τις μασχάλες, τους γλουτούς, τα γεννητικά όργανα και την περιοχή κάτω από το στήθος, κυρίως στις γυναίκες.
Ψωρίαση των νυχιών: Μερικοί ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν και προσβολή των νυχιών. Αυτή μπορεί να εμφανίζεται σαν μικρές εμβυθύνσεις, στην επιφάνεια των νυχιών (βοθρία), κίτρινο – καφέ χρωματισμό τους, πάχυνση και ευθρυπτότητα. Πρόκειται για μια δύσκολη μορφή ψωρίασης αναφορά με την αντιμετώπισή της.
Ψωριασική αρθρίτιδα: Περίπου το 1/3 των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση εμφανίζει επίσης αρθρίτιδα, δηλαδή πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρώτα εμφανίζεται η προσβολή του δέρματος, ωστόσο στο 15 % των περιπτώσεων η αρθρίτιδα προηγείται. Η προσβολή των νυχιών συνήθως προηγείται της εμφάνισης της αρθρίτιδας.