Κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου και μπορεί να οφείλεται σε μια πληθώρα αιτιών :
Βακτηριακη κολπιτιδα
Η κολπίτιδα που οφείλεται σε βακτήρια συνήθως παρουσιάζεται με έντονη εκροή υγρού σε ημερησια βαση από τον κόλπο που συχνά συνοδεύεται από άσχημη μυρωδιά. Φυσιολογικά ο κόλπος εποικίζεται από βακτήρια που αποτελούν τη φυσιολογική του χλωρίδα. Αν μεταβληθεί το είδος των βακτηριών αυτών, τότε εμφανίζεται η βακτηριακή κολπίτιδα. Αυτου του είδους η λοίμωξη ευαισθητοποιεί τη γυναίκα ώστε να προσβληθεί και από άλλες λοιμωξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματικη ή να εμφανιστεί με εκροή υγρού με οσμή ψαριού και γκριζωπό χρώμα ειδικά μετά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης μπορεί να υπάρχει και αίσθημα καύσου (καψιματος).
Εφόσον υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει να διενεργείται καλλιέργεια κολπικού υγρού για να δίνεται η κατάλληλη θεραπεία, με τη μορφή τοπικών κρεμών και γέλης ή χαπιών.
Σε γυναίκες που η βακτηριακή κολπίτιδα υποτροπιάζει συχνά μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση φαρμάκων από 3 εως 6 μήνες για να προληφθούν νέες λοιμώξεις.
Για να περιορίσετε τη συχνότητα εμφάνισης αυτών των λοιμώξεων είναι σημαντικό να :
- Μην κάνετε κολπικές πλύσεις
- Χρησιμοποιειτε προφυλακτικο κατά τη σεξουαλική επαφή
- Μην καπνίζετε
Καντιντιασικη αιδοιοκολπιτιδα
Αυτού του είδους η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει κνησμό (φαγούρα) , ερυθρότητα, πόνο ή ερεθισμό στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, πόνο κατά την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή, εκροή υγρού από τον κόλπο συνήθως λευκού και παχύρρευστου.
Για να διαπιστωθεί η φύση της λοίμωξης όταν μια γυναίκα εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικό να διενεργηθεί μικροσκόπηση και καλλιέργεια του κολπικού υγρού.
Παρ’ ότι η κάντιντα αποτελεί τμήμα της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και του εντέρου, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν στην υπερανάπτυξή της και τότε γίνεται ενοχλητική με την πρόκληση συμπτωμάτων. Συνήθως η χρήση φαρμάκων και συνηθέστερα αντιβιοτικών αλλά και το στρες οδηγούν στην εμφάνιση καντιντιασικής αιδοιοκολπίτιδας.
Η λοιμωξη αντιμετωπίζεται με αγωγη από το στόμα ή με τη χρήση τοπικών σκευασμάτων (ενδοκολπικών) , ωστόσο σε μερικές γυναίκες αυτές οι λοιμώξεις έχουν την τάση να επανεμφανιζονται. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να διενεργηθεί και μυκητόγραμμα καθώς κάποιες φορές ο μύκητας μπορεί να είναι ανθεκτικός στα κλασικά φάρμακα καθώς επίσης να εξεταστεί η πιθανότητα άλλης λοίμωξης ή αλλεργίας. Σε γυναικες που διαπιστωμένα η καντιντιασική αιδοιοκολπιτιδα εμφανίζεται τακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μακροχρόνια αγωγή σε ώσεις.
Ατροφικη κολπιτιδα
Η ατροφική κολπίτιδα είναι μια πάθηση στην οποία ο κόλπος είναι στεγνός και φλεγμονώδης. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε καθημερινές ενοχλήσεις ή σε πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η ατροφική κολπίτιδα προκαλείται από έλλειψη οιστρογόνων κι επομένως προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά επίσης και γυναίκες σε υστερεκτομή, που λαμβάνουν κάποια φάρμακα ή θηλάζουν.
Τα συμπτώματα της ατροφικής κολπίτιδας είναι : κολπική ξηρότητα, κολπικός καύσος και ερεθισμός, πόνος και ξηρότητα κατά τη σεξουαλική επαφή, αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, πόνος κατά την ούρηση, συχνουρία.
Τακτική ενυδάτωση του κόλπου με ειδικά σκευάσματα και ορμονική υποκατάσταση μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτω