Η σμηγματορρροϊκή δερματίτιδα, ή σμηγματορροϊκό έκζεμα, είναι μία συχνή, μη μεταδοτική, φλεγμονώδης δερματική πάθηση. Συχνά είναι χρόνια και εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις. Εκδηλώνεται με την εμφάνιση ερυθρού εξανθήματος, με λιπαρές φολίδες (λέπια), σε σημεία του σώματος με αυξημένη λιπαρότητα, όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής και το πρόσωπο.
Το εξάνθημα μπορεί να έχει άλλη εμφάνιση σε κάθε ασθενή και να μοιάζει με άλλη πάθηση, όπως η ψωρίαση ή η πιτυρίδα. Ο δερματολόγος θα κάνει τη διάγνωση με βάση την κλινική εικόνα και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την περίπτωσή σας.
Τα συμπτωματα
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε ανθρώπους κάθε φύλου και ηλικίας. Στα μωρά εντοπίζεται κυρίως στο κεφάλι (νινίδα) ενώ σε ενήλικες μπορεί, πέρα από το τριχωτό της κεφαλής, να εκδηλώνεται σε διάφορα σημεία στο σώμα όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες.
Στο κεφάλι, το εξάνθημα της σμηγματορρροϊκής δερματίτιδας εντοπίζεται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής και τα όρια της τριχοφυΐας. Μπορεί επίσης να εντοπιστεί σε σημεία του προσώπου όπως αριστερά και δεξιά από τη μύτη, τα φρύδια ή το σημείο που ενώνονται τα αφτιά με το δέρμα του κεφαλιού. Στο σώμα μπορεί να παρουσιαστεί στο στέρνο, κυρίως στους άντρες.
Η βλάβη είναι κόκκινη, μπορεί να είναι ψηλαφητή και οιδηματώδης. Μπορεί να καλύπτεται από μικρά κιτρινωπά ή υπόλευκα λέπια και προκαλεί έντονο κνησμό.
Θεραπευτικες επιλογες
Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, ο δερματολόγος θα σας συστήσει την πιο κατάλληλη θεραπεία για εσάς.
Η βασική θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει την τοπική χρήση αντιμυκησιακών σκευασμάτων σε μορφή κρέμας ή σαμπουάν καθώς και ειδικά δερμοκαλλυντικά που ενυδατώνουν το δέρμα, ρυθμίζουν τη λιπαρότητα και καταπραΰνουν τα συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας είναι απαραίτητη για την ύφεση των συμπτωμάτων και την αποφυγή λοίμωξης εξαιτίας των μικρορωγμών που δημιουργεί στο δέρμα το ίδιο το εξάνθημα ή ο κνησμός.
Τα αιτια
Η σμηγματορρροϊκή δερματίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως οι παρακάτω:
Κληρονομικότητα
Ορμονικές διαταραχές
Υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος
Καιρικές συνθήκες
Στρες
Άνθρωποι με αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Φαίνεται επίσης ότι τα άτομα με λοίμωξη HIV ή ορισμένες νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον, έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα από ό,τι τα άτομα που δεν πάσχουν από κάποια από αυτές τις παθήσεις.