- +30 212 1049519
- optimaldermatology@gmail.com
- Λεωφ. Πεντέλης 49, Βριλήσσια 152 35
Πότε μια δερματική βλάβη είναι «αθώα»; Είναι ύποπτη μία νέα «ελιά»; Πρέπει να γίνει βιοψία σπίλου και μήπως πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα;
Σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση από έναν έμπειρο δερματολόγο, οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι των δερματικών βλαβών, η δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση σπίλων, δίνουν την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Πρόκειται για μη επεμβατικές μεθόδους που παίζουν κομβικό ρόλο στον έλεγχο των σπίλων στο σώμα και το πρόσωπο, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το είδος των δερματικών βλαβών και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.
Οι σπίλοι (ελιές, όπως τους λέμε στην καθομιλουμένη) είναι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, καλοήθεις δερματικές αλλοιώσεις. Υπάρχουν ωστόσο σπίλοι που είτε ξεκινούν ως κακοήθεια του δέρματος (μελάνωμα) είτε μπορεί να εξελιχθούν σε τέτοια.
Ο έλεγχος των σπίλων (check up) από έμπειρο και ειδικά εκπαιδευμένο δερματολόγο είναι ένα από τα ετήσια screening tests στο οποίο οφείλει να υποβάλλεται όλος ο πληθυσμός γιατί μπορεί να συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό κάθε ύποπτης αλλαγής και να προλάβει την εξέλιξη μιας βλάβης σε κακοήθεια. Μαζί με την κλινική εξέταση, ο δερματολόγος έχει στη διάθεσή του δύο συμπληρωματικές και ανώδυνες εξετάσεις, τη δερματοσκόπηση και τη χαρτογράφηση σπίλων με ειδικό μηχάνημα που θα τον βοηθήσουν στην καταγραφή, τη διάγνωση και την παρακολούθηση των βλαβών στο δέρμα.
Πρόκειται για ανώδυνη εξέταση που πραγματοποιείται στο δερματολογικό ιατρείο. Ο ιατρός κάνει κλινική εξέταση, θα σας ζητήσει ιατρικό ιστορικό και θα προχωρήσει στη δερματοσκόπηση με το ειδικό δερματοσκόπιο, έναν ειδικό «μεγεθυντικό φακό» που τον βοηθά να έχει καλύτερη εικόνα της βλάβης. Εάν χρειαστεί, θα σας προτείνει να γίνει χαρτογράφηση σπίλων με το μηχάνημα FotoFinder που βασίζεται σε τεχνολογία αιχμής και θεωρείται σήμερα κορυφαίο εργαλείο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση παθήσεων του δέρματος και του τριχωτού.
Σε πολλές περιπτώσεις η δερματοσκόπηση δίνει σαφείς απαντήσεις για τον τύπο ενός σπίλου και το εάν μπορεί να έχει ύποπτα στοιχεία ή όχι. Εάν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο μπορεί να προχωρήσει στην παρακολούθηση ή αφαίρεση του σπίλου, ο οποίος θα σταλεί για βιοψία από την οποία θα δοθεί πλέον ξεκάθαρη απάντηση.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική και χρήσιμη εξέταση. Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια ασφαλής απεικονιστική μέθοδος κατά την οποία εντοπίζονται και καταγράφονται λεπτομερώς οι σπίλοι του δέρματος στο σώμα και το πρόσωπο. Θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα μέσα πρόληψης για τους καρκίνους του δέρματος.
Με τη χρήση ειδικής κάμερας γίνεται λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης με αποτέλεσμα να:
Το πλεονέκτημα που προσφέρει η χαρτογράφηση έγκειται στο γεγονός ότι σε μελλοντικούς επανελέγχους συγκρίνονται τα αποτελέσματα της εξέτασης ώστε να γίνεται διάγνωση και αξιολόγηση των πιθανών μεταβολών της μορφολογίας των σπίλων.
Για οτιδήποτε σας απασχολεί ο μόνος που μπορεί να σας προσφέρει έγκυρη απάντηση είναι ο δερματολόγος σας. Αλλά και μόνοι σας μπορείτε να εντοπίσετε τα συμπτώματα που θα σας οδηγήσουν στον γιατρό. Χρησιμοποιήστε το «Αλφαβητάρι των Σπίλων» και εντοπίστε άμεσα τυχόν μεταβολές καθώς και «ύποπτα» σημάδια στους σπίλους του δέρματός σας.
Asymmetry: Ασυμμετρία στο σχήμα των σπίλων
Border: Όρια ασαφή, ανώμαλα
Color: Χρώμα (ανομοιόμορφο, πολυχρωμία)
Diameter: Διάμετρος (> από 6 χιλιοστά)
Evolving: Εξέλιξη – μεταβολή (αλλαγές στην επιφάνεια του σπίλου)
FotoFinder: Ένα πολυχρηστικό εργαλείο-βοηθός του δερματολόγου
Το FotoFinder είναι η παγκόσμια επιτομή της πρωτοποριακής τεχνολογίας απεικόνισης δέρματος με πολλές εφαρμογές στο δερματολογικό ιατρείο: από την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος μέχρι τη διάγνωση παθήσεων των τριχών και από εφαρμογές της αισθητικής ιατρικής και της κλινικής δερματολογίας, το σύστημα FotoFinder παρέχει τις πιο ευκρινείς εικόνες και την άνευ όρων αξιοπιστία στη διάγνωση σε συνδυασμό και με υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση του δερματολόγου, το μηχάνημα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά καθώς σε αρκετές βλάβες του προσώπου και του σώματος η τεχνολογία ΑΙ δεν είναι ακόμα «ώριμη» ώστε να δώσει τη σωστή διάγνωση.