Τηλέ-Δερματολογία

Τι είναι η τηλεδερματολογία;

 Η τηλεδερματολογία είναι κλάδος της δερματολογίας που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως. Στην τηλεδερματολογία χρησιμοποιείται η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών ώστε να γίνει η διάγνωση, η θεραπεία και η παρακολούθηση των δερματικών παθήσεων εξ αποστάσεως. Έως και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε δερματολόγο είναι δύσκολη λόγω μεγάλης απόστασης ή λόγω μεγάλης αναμονής για εύρεση ραντεβού.

Για ποιο λόγο να επιλέξετε τη λύση της τηλεδερματολογίας;

 • Γίνεται στο χώρο σας, που σημαίνει ότι έχετε πολύ εύκολη πρόσβαση και εξοικονομείτε χρόνο
 • Δεν ταλαιπωρείστε με τη μετακίνηση
 • Σεβόμαστε το απόρρητό σας (χρησιμοποιείται πλατφόρμα ασφαλείας)
 • Κανονίζετε το ραντεβού σας μέρες και ώρες που ταιριάζουν στο πρόγραμμά σας
 • Μπορούμε να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως παθήσεις που έχουν διαγνωσθεί στο ιατρείο και να μειώσουμε τη συχνότητα των ραντεβού στο ιατρείο
 • Μπορούμε να συνεχίζουμε την παρακολούθηση της πάθησής σας ακόμα κι αν διαμένετε σε άλλη πόλη ή στο εξωτερικό
 • Μπορούμε να παρέχουμε ενημερωτικό ραντεβού για χειρουργική παρέμβαση που θα προγραμματιστεί ακολούθως στο ιατρείο
 • Μπορούμε να παρέχουμε ενημερωτικό ραντεβού για αισθητική παρέμβαση που θα προγραμματιστεί ακολούθως στο ιατρείο

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΤΗΛΕΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (40€)

Συνήθεις ερωτήσεις  (Frequently Asked Questions) :

Τι θα χρειαστώ για να πραγματοποιηθεί η online επίσκεψη;

Θα χρειαστεί να έχετε σύνδεση από τον πάροχό σας μεγαλύτερη από 4Mbps και μια κάμερα υπολογιστή. Επίσης πολλές φορές χρειάζεστε και φωτογραφική κάμερα (πχ από κινητό τηλέφωνο) με καλή ανάλυση για να μας στείλετε εντοπιστικές φωτογραφίες του προβλήματός σας.

Τι περιλαμβάνει η online επίσκεψη;

Όταν προγραμματίσουμε την ώρα της επίσκεψης σας, σας αποστέλλονται 2 φόρμες στο email σας να συμπληρώσετε για να μην χάνεται χρόνος κατά τη ζωντανή επικοινωνία. Η μια φόρμα αφορά το GDPR (General Data Protection Regulation – EU) το οποίο πλέον είναι υποχρεωτικό και μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή (είτε στο ιατρείο είτε διαδικτυακά). Η δεύτερη φόρμα αφορά στη συμπλήρωση ερωτήσεων που αφορούν στο ιστορικό σας και πιο συγκεκριμένα στο λόγο της επικοινωνίας μας. Η επίσκεψη επίσης περιλαμβάνει συνταγογράφηση με το ΑΜΚΑ σας για τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα (την παραλαμβάνετε από το ιατρείο ή από φαρμακείο ή μέσω της άυλης συνταγογράφησης εφόσον ισχύει), απόδειξη και βεβαίωση για την ιδιωτική σας ασφάλεια εφόσον τη χρειάζεστε.

Πόση ώρα διαρκεί και πόσο χρεώνεται η online επίσκεψη;

Η επίσκεψη διαρκεί 20 λεπτά και χρεώνεται 40 ευρώ.  Είναι σημαντικό να είστε εγκαίρως στην θέση σας, επειδή το ραντεβού σας δεν μπορεί να παραταθεί γιατί προγραμματίζονται και άλλα ραντεβού στη σειρά.

Σε ποιες περιπτώσεις δε μπορεί να με βοηθήσει η τηλεδερματολογία;

Η τηλεδερματολογία δε μπορεί να βοηθήσει :

 • Σε αξιολόγηση βλαβών που χρειάζονται δερματοσκόπηση (όπως είναι οι ελιές) ή τριχοσκόπηση (αξιολόγηση παθήσεων των τριχών) όπου ακόμα και η καλύτερη φωτογραφική εικόνα δε μπορεί να υποκαταστήσει τη δερματοσκοπική εικόνα της πλατφόρμας Fotofinder που διαθέτουμε στο ιατρείο.
 • Σε περιπτώσεις που δε μπορείτε να παρέχετε ευκρινείς και υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες από τα σημεία που εμφανίζετε δερματολογικό πρόβλημα.
 • Σε περιπτώσεις που θα απαιτηθεί βιοψία η οποία πρέπει να προγραμματισθεί ακολούθως για το ιατρείο.

Είναι το ίδιο αξιόπιστη η τηλεδιάγνωση με τη διάγνωση σε περιβάλλον ιατρείου;

Έως και σήμερα κανένας άλλος τρόπος διάγνωσης δεν είναι το ίδιο αξιόπιστος με αυτόν που γίνεται στο ιατρείο. Η τηλεδερματολογία αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για τις περιπτώσεις που ασθενής και γιατρός δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο ιατρείο ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά για την παρακολούθηση κάποιων παθήσεων που έχουν διαγνωσθεί ήδη στο ιατρείο.

Επίσημες διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν τη χρήση της τηλεδερματολογίας :

 • J Telemed Telecare. 2018 May;24(4):263-270. A systematic review of satisfaction with teledermatology., Mounessa JS et al. PMID: 28350281
 • J Eur Acad Dermatol Venereol. 2019 Nov 12. Live interactive teledermatology compared to in-person care – a systematic review. Andrees V et al. PMID: 31715035
 • J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Feb;32(2):215-224. Telemedicine in dermatology: findings and experiences worldwide – a systematic literature review. Trettel A et al PMID: 28516492

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΤΗΛΕΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (40€)