Ανάπλαση του δέρματος

Το fractional laser CO2 χρησιμοποιείται στην ανάπλαση του δέρματος για να καταπολεμήσει τα σημεία της φωτογήρανσης που επιδεινώνονται με την πάροδο της ηλικίας και είναι εντονότερα σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Με την απομάκρυνση της επιδερμίδας και τη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου, το laser CO2 μπορεί να σβήσει τις ρυτίδες, ουλές, δυσχρωμίες και αγγειακές βλάβες ενώ βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος.

Το fractional laser CO2 δρα με την εκπομπή πολλαπλών στενών στηλών φωτός στο δέρμα που είναι ορατές σαν μικροσκοπικές τελείες που σαρώνουν όλη την επιφάνεια του δέρματος. Το πλεονέκτημα που προσφέρει σε σχέση με παλαιότερες τεχνικές είναι ότι το υγιές και απρόσβλητο δέρμα που παραμένει ανάμεσα σε αυτές τις τελείες συντελεί στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος. Όλα τα νεότερα συστήματα ανάπλασης δέρματος έχουν ως στόχο τον περιορισμό του χρόνου που απαιτείται στην επούλωση αλλά είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά από το fractional laser CO2.

Σε ποιους απευθύνεται το fractional laser CO2 :

Αυτή η θεραπεία ανάπλασης του δέρματος απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να σβήσουν σημάδια από ουλές στο δέρμα τους ή σημάδια της ηλικίας και φωτογήρανσης. Αναλόγως της έντασης που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να εφαρμοστεί από νεαρή ηλικία σαν θεραπεία ετήσιας ανανέωσης του προσώπου αφού διεγείρει την κολλαγονογένεση.

Παρά τα σημαντικά οφέλη της αυτή τη θεραπεία δε μπορεί να εφαρμοστει σε όσους :

  • Έχουν τάση για σχηματισμό χηλοειδων
  • Έχουν λάβει από του στόματος θεραπεία με ισοτρετινοΐνη τον τελευταίο χρόνο
  • Έχουν σκληροδερμία, μορφέα ή έχουν λάβει ακτινοθεραπεία
  • Έχουν εκτρόπιο
  • Έχουν φωτότυπο δέρματος IV και άνω (έντονα μελαχρινοί έως μαύροι)

Σε ασθενείς με ψωρίαση και λεύκη σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφάνιση νέων βλαβών στα σημεία που εφαρμόστηκε.

Θεραπεία προετοιμασίας

Προτείνεται η χρήση λευκαντικής κρέμας και αντιερπητικης αγωγής πριν τη θεραπεία

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Είναι απαραίτητη η χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας 1 ώρα πριν και η ανανέωσή της μισή ώρα πριν την εφαρμογή

Αποθεραπεία

Απαιτείται καθαρισμός με ήπιο αντισηπτικό στο σπίτι και εφαρμογή ενυδατικών κρεμών ανά 3- 4 ώρες μέχρι να υποχωρήσουν οι εφελκίδες που δημιουργούνται. Η απολέπιση είναι φυσιολογικό και επιθυμητό επακόλουθο της θεραπείας αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγεται το ξύσιμο και τρίψιμο της περιοχής. Μετά την εφαρμογή είναι δυνατή η επιστροφή σε εξωτερικές δραστηριότητες μεταξύ της 4ης και 10ης μέρας . Η ερυθρότητα μπορεί να παραμείνει για τον πρώτο μήνα αλλά καλύπτεται εύκολα με make up ενώ είναι άκρως απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF τουλάχιστον 50 για το λιγότερο τον πρώτο μήνα μετά τη θεραπεία.

Αναλόγως του σκοπού της θεραπείας και του μεγέθους του προβλήματος αρκεί η εφαρμογή μιας έως τριών συνεδριών fractional laser CO2.