Ραγάδες

Οι ραγάδες είναι μια κοινή μορφή δερματικών ουλών που συνήθως εμφανίζονται ως ερυθηματώδεις,ιώδεις ή υποχρωμες ραβδώσεις. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η εγκυμοσύνη,η εφηβεία,ορισμένα φάρμακα (π.χ.τοπικά ή συστηματικά κορτικοστεροειδή) και υποκείμενα νοσήματα (πχ νόσος Addison) ή και επεμβάσεις (π.χ.αυξητική στήθους).

Η παθογένεση των ραγάδων δεν είναι ακόμη καλά κατανοητή.Μηχανικές δυνάμεις (τάση) στο δέρμα, αλλαγές στη δομή του ή και ορμονικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Οι δύο κύριες μορφές ραγάδων είναι η κόκκινη (striae rubra) και η λευκή (striae alba).Η κόκκινη προηγείται της λευκής και χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδες έως πορφυρό χρώμα.Εξελίσσεται σε υποχρωμη,που μοιάζει με ουλή,ατροφική πλάκα που είναι η λευκή ραγάδα.Κοινές θέσεις στο σώμα όπου εμφανίζονται είναι στην κοιλιά, το στήθος, τους βραχίονες, τους γοφούς, τους μηρούς,γλουτούς και το κάτω μέρος της πλάτης.

Η θεραπεία των ραγάδων είναι προαιρετική και δεν υπάρχουν καλά σχεδιασμένες μελέτες στη βιβλιογραφία που να τάσσονται υπέρ κάποιας μεθόδου. Για τις κόκκινες ραγάδες προτείνονται laser αποχρωματισμού ή τοπικά κρέμες ρετινοειδών. Για τις λευκές ραγάδες αποτελεσματικότερο είναι το fractional laser (κλασματικό) ως αρχική θεραπεία ενώ επικουρικά μπορεί να δράσει και η τοποθέτηση νημάτων που μέσω τραυματισμού διεγείρουν τη νεοκολλαγονογένεση.