9 Μάιος 2018

Η ακμή είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση

Η ακμή είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση του δέρματος η οποία στις δυτικές κοινωνίες επηρεάζει το 85 % των εφήβων αλλά και πολλούς ενηλίκους. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες ακμής τόσο για τη θεραπεία των ήδη υπαρχουσών βλαβών όσο και για την πρόληψη εμφάνισης νέων. Επιπλέον οι καλλυντικές θεραπείες βοηθούν στη μείωση των ουλών και αλλαγών του χρώματος του δέρματος

Μια σειρά γεγονότων εμπλέκονται στη δημιουργία της ακμής, τα οποία είναι η παρουσία βύσματος (σμήγμα) που φράσσει την έξοδο τη βάση των τριχοθυλακίων, η αύξηση της δραστηριότητας και του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων κατά την εφηβεία, η υπερανάπτυξη βακτηρίων που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα μέσα στους σμηγματογόνους αδένες και η φλεγμονή.

Αιτία για την ανάπτυξη της ακμής αποτελούν οι ορμονικές αλλαγές στην περίοδο της εφηβείας αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις η παρουσία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες. Συνήθως η ακμή αυτοπεριορίζεται μέχρι τα 30  – 40 έτη αλλά κάποιες φορές μπορεί να εμφανισθεί πρώτη φορά μετά την εφηβεία και να παραμείνει επί μακρόν και στην ενήλικο ζωή. Το τελευταίο αυτό φαινόμενο συναντάται συνηθέστερα στις γυναίκες ενώ στους άνδρες είναι συχνότερη η εφηβική ακμή.

Άλλη αιτία ανάπτυξης της ακμής είναι η χρήση καλλυντικών με βάση το πετρέλαιο, όπως επίσης και προϊόντα μαλλιών ιδιαιτέρως λιπαρά. Αντιθέτως τα προϊόντα με βάση το νερό (για ακνεϊκό δέρμα) είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν την ακμή. Επίσης η συχνή χρήση αντισηπτικών σαπουνιών που ξεραίνουν το δέρμα όπως και η επιθετική απολέπιση είναι πιθανό να επιδεινώσουν την ακμή λόγω της αντιδραστικής παραγωγής περισσότερου σμήγματος.

Ο ρόλος της διατροφής στην ακμή δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, ορισμένες μόνο μελέτες υποστηρίζουν ότι το αγελαδινό γάλα συγχέεται με ανάπτυξη ακμής. Ως σήμερα ωστόσο δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το γάλα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή η σοκολάτα αυξάνουν τον κίνδυνο ακμής.

Ακόμη έχει βρεθεί ότι το ψυχολογικό στρες επιδεινώνει την ακμή.

Όσον αφορά στη θεραπεία της ακμής, δεν υπάρχει μια και μοναδική καλύτερη θεραπεία. Το είδος της ακμής είναι αυτό που καθορίζει τη θεραπεία και συχνά χρησιμοποιούνται συνδυασμοί φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών θεραπειών. Επειδή ο κύκλος των βλαβών της ακμής έχει διάρκεια περίπου 2 μηνών, είναι απαραίτητο κάθε θεραπεία να χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 2 έως 3 μήνες πριν αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά της.

Στο ιατρείο μας προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία για εσάς αφού αξιολογηθεί η ακμή σας μέσα από ένα εύρος φαρμακευτικών και μη επιλογών. Ο καθαρισμός, η δερμοαπόξεση και τα ειδικά peeling της ακμής βοηθούν συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία ενώ για τις ουλές ακμής λύση αποτελούν το fractional laser και βαθύτερα peeling.

ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Πρόκειται για περιοχές τραχιές, ανώμαλες με απολέπιση και περιστασιακά μικροαιμορραγία.

Είναι συνηθέστερες σε άτομα που εκτέθηκαν για μεγάλο διάστημα στον ήλιο σε μικρές ηλικίες (πχ αγρότες, ναυαγοσώστες κτλ), άτομα με λεπτό δέρμα, με φακίδες, που δε μαυρίζουν εύκολα ή που υπέστησαν ηλιακά εγκαύματα,  ειδικά αν αυτά συνέβησαν πριν την ενηλικίωση. Επίσης οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι συνηθέστερες σε ηλικιωμένους λόγω της αθροιστικής δράσης των ηλιακών βλαβών με το χρόνο και απαντώνται συχνότερα σε άνδρες παρά σε γυναίκες.

Συνήθως οι θέσεις που εμφανίζονται οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι αυτές που παραμένουν ακάλυπτες από ρούχα για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ή όλο το χρόνο, δηλαδή το τριχωτό της κεφαλής σε άτομα χωρίς μαλλιά ή αραιή τριχοφυία, το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και τα πόδια (ειδικά σε γυναίκες)

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις μοιάζουν με ανώμαλες περιοχές του δέερματος και μπορεί μια ευρύτερη περιοχή να είναι προσβεβλημένη όπως συχνά συμβαίνει στο τριχωτό της κεφαλής. Το δέρμα σε αυτά τα σημεία μπορεί να είναι κόκκινο, πρησμένο, να καλύπτεται από κρούστα και να είναι τραχύ στην ψηλάφηση. Μερικές φορές οι ακτινικές υπερκερατώσεις εμφανίζονται και στο χείλος με αποτέλεσμα να είναι κατά τόπους τραχύ, ξηρό ή και να ματώνει εύκολα.

Ένα μικρό ποσοστό ακτινικών υπερκερατώσεων με το χρόνο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα είδος καρκίνου του δέρματος γι αυτό είναι σημαντικό τα προδιατεθειμένα άτομα να εξετάζονται συχνά από το δερματολόγο ο οποίος θα προβεί σε θεραπεία ή βιοψία αν το κρίνει απαραίτητο.

Οι περισσότερες ακτινικές υπερκερατώσεις για να υποχωρήσουν απαιτούν θεραπεία, η οποία επιλέγεται βάσει της θέσης, του μεγέθους και του αριθμού τους. Θεραπευτικές επιλογές στο ιατρείο μας αποτελούν ο καυτηριασμός της βλάβης (laser, peeling), η χειρουργική αφαίρεση και η χρήση ειδικών κρεμών/τζελ. Μετά το τέλος της φωτοθεραπείας απαιτείται τακτική παρακολούθηση, τόσο για τις ήδη θεραπευμένες βλάβες όσο και για τυχόν ανάπτυξη νέων βλαβών.

Ακόμα και αν έχετε ήδη αναπτύξει ΑΚ, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα για την ανάπτυξη όσο το δυνατόν λιγότερων νέων τέτοιων βλαβών, όπως :

  • Αποφυγή του ήλιου τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, δηλαδή 11πμ – 4 μμ
  • Χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Τα τελευταία χρόνια οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναπτύξει αντηλιακά ειδικά για δέρμα προσβεβλημένο με ΑΚ
  • Χρήση ρούχων που να καλύπτουν χέρια και πόδια, δηλαδή με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια ή φούστες όπως και καπέλου με μεγάλο γείσο.
  • Διακοπή χρήσης solarium

ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ (ΚΕΡΑΣΟΧΡΟΑ, ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗ)

  • Τα κερασόχροα αιμαγγειώματα είναι υπερπλασίες μικρών αγγείων του δέρματος και εμφανίζονται μετά την εφηβεία, συνήθως σε μέσης ηλικίας ανθρώπους ανοιχτού φωτότυπου. Πρόκειται για πολλαπλές βλάβες στην πλειοψηφία τους , σε ορισμένες περιπτώσεις και εκατοντάδες, κυρίως του κορμού αλλά και των άκρων που όταν τραυματισθούν ενδέχεται να αιμορραγήσουν. Συνήθως είναι ημισφαιρικού σχήματος και με διάμετρο από χιλιοστό έως και μισό εκατοστό. Τη διάγνωσή τους τη θέτει ο δερματολόγος μετά από κλινική εξέταση και με τη βοήθεια δερματοσκοπίου αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η θεραπεία τους δεν είναι απαραίτητη και εφαρμόζεται μονο αν το επιθυμει ο ασθενής για αισθητικούς λογους. Στο ιατρείο μας αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος laser. Σπανίως, τα κερασόχροα αιμαγγειώματα χρειάζεται να διαφοροδιαγνωσθούν από πιο σοβαρές βλάβες όπως είναι τα αμελανωτικά μελανώματα. Σε αυτή μόνο την περίπτωση είναι απαραίτητη η χειρουργική τους εξαίρεση και η ιστολογική τους εξέταση.
  • Τα αραχνοειδή αιμαγγειώματα ή τηλαγγειεκτασίες είναι ερυθρές εντοπισμένες βλάβες στο σώμα αποτελούμενες από πολύ μικρά αγγεία που τροφοδοτούνται από ένα κεντρικό μεγαλύτερο αγγείο με αποτέλεσμα μερικές φορές να προσομοιάζουν σε αράχνη. Είναι συχνές σε παιδιά μετά από τραυματισμό όπως και σε εγκυμονούσες και συνήθως εντοπίζονται σε πρόσωπο, λαιμό, κορμό και χέρια. Σπανιότερα μπορεί να οφείλονται σε λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή σε κάποια συστηματική πάθηση. Για λόγους αισθητικούς είναι δυνατό να αφαιρεθούν στο ιατρείο μας με τη χρήση ειδικού laser μηχανήματος.

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η γήρανση του δέρματος είναι μια σύνθετη βιολογική διαδικασία που επηρεάζεται από το συνδυασμό ενδογενών (γενετική, ορμόνες μεταβολισμός κτλ) και εξωγενών παραγόντων (χρόνια έκθεση στο φως, ρύπανση, τοξίνες κτλ). Αυτοί οι παράγοντες δρουν αθροιστικά και προκαλούν δομικές και φυσιολογικές μεταβολές που επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματος. Τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέως της επιδερμίδας μειώνονται με την ηλικία και μαζί με τις διαταραχές δομικών συστατικών του χορίου (κολλαγόνο, ελαστίνη, ΓΑΓ)  συντείνουν στη γήρανση του δέρματος. Η εικόνα της γήρανσης, σε πρόσωπο και σώμα, επηρεάζεται και από τη δράση της βαρύτητας, τη μυϊκή δραστηριότητα, την απώλεια όγκου, την απώλεια και ανακατανομή λίπους καθώς και από την απώλεια στήριξης από τα οστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση σε πρόσωπο και σώμα καθώς και μεταβολές στη φόρμα και τη σιλουέτα μας όσο μεγαλώνουμε.

Για να αντιστραφούν μερικώς ή να επιβραδυνθούν αυτές οι διαδικασίες τα τελευταία χρόνια η δερματολογία έχει κάνει άλματα. Η καθημερινή περιποίηση του προσώπου, η σωστή αντηλιακή προστασία, η χρήση τοπικών αντιοξειδωτικών παραγόντων, τα χημικά peelings, η δερμοαπόξεση, τα laser, η μεσοθεραπεία, τα εμφυτεύματα, η βοτουλινική τοξίνη αλλά και παράγοντες ή συνήθειες που οι ίδιοι μπορούμε να τροποποιήσουμε στην καθημερινότητά μας (κάπνισμα, άθληση κτλ) μπορούν να έχουν σημαντική αντιγηραντική δράση. Κλείστε σήμερα στο ιατρείο μας την προσωπική σας αξιολόγηση για να βρούμε τις κατάλληλες αντιγηραντικές θεραπείες για εσάς.

 

?>