Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία / αραίωση τριχών

Ο πιο κοινός τύπος απώλειας μαλλιών είναι μια κατάσταση που ονομάζεται ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Για πολλούς ανθρώπους, η απώλεια των μαλλιών τους είναι μια απογοητευτική εμπειρία. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή τριχόπτωσης ή και στην αναγέννηση των απωλεσθέντων τριχών.

Ο θύλακας της τρίχας είναι μια δομή που περιβάλλει το κάτω μέρος του στελέχους τρίχας. Κάθε θύλακας περιέχει αιμοφόρα αγγεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων τριχών. Καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής, κάθε θυλάκας αναπτύσσει, συντηρεί και χάνει τρίχες σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο.  Η φάση ανάπτυξης για μια καινούργια τρίχα διαρκεί δύο έως τρία χρόνια.  Στο τέλος αυτού του διαστήματος, η ανάπτυξη σταματά και ο θύλακας εισέρχεται σε φάση ηρεμίας.  Μετά από τρεις έως τέσσερις μήνες στη φάση ηρεμίας, τα μαλλιά πέφτουν και ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης αρχίζει.

Σε ένα φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής, περίπου 80 έως 90% των θυλακων αναπτύσσονται ανά πάσα στιγμή. Κάθε μέρα, περίπου 75 θύλακες ρίχνουν τις τρίχες ενώ ο ίδιος αριθμός εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης.

Σε άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία η επίδραση των ανδρογόνων οδηγεί τους θυλάκους των τριχών σε μια συντομότερη φάση ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τα άκρα των τριχών να είναι ασυνήθιστα μικρά και λεπτά.  Οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι άνδρες αναπτύσσουν ανδρογενετική αλωπεκία και άλλοι όχι δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το γενετικό υπόβαθρο επιδρά έντονα στην ανάπτυξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό δεν έχει προσδιοριστει. Η γενετική προδιάθεση φαίνεται επίσης να διαδραματίζει έναν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας και στις γυναίκες, αν και άλλοι παράγοντες (ορισμένοι από τους οποίους παραμένουν άγνωστοι) μπορεί επίσης να είναι σημαντικοί. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα είναι η αιτία της ανδρογενετικής αλωπεκίας σε μια μειοψηφία γυναικών.

Οι άνδρες και οι γυναίκες εμφανίζουν την ανδρογενετική αλωπεκία με την ίδια συχνότητα, παρόλο που μπορεί να να είναι λιγότερο εμφανής στις γυναίκες. Στους άνδρες, η ανδρογενετική αλωπεκία χαρακτηρίζεται από βαθμιαία αραίωση μαλλιών που επηρεάζει συχνότερα το «στέμμα» και τις μετωπιαίες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής.  Στις περιοχές αυτές οι τρίχες μπορεί να έχουν διαφορές στο μήκος και πάχος και η παρουσία ανόμοιων μηκών είναι ένα κλασικό σημάδι της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν παρόμοια πρότυπο απώλειας μαλλιών, αν και συνήθως είναι πιο διάχυτη από ό, τι στους άνδρες. Επίσης σπάνια αντιμετωπίζουν απώλεια όλων των μαλλιών τους.

Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί συνήθως να διαγνωστεί εξετάζοντας κλινικά το τριχωτό της κεφαλής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν και εξετάσεις αίματος όπως ορμονικός έλεγχος για τις ορμόνες φύλου και θυρεοειδούς καθως και έλεγχος των επιπέδων σιδήρου και βιταμινών.

Η θεραπεία αυτού του τύπου τριχόπτωσης μπορεί να γίνει με τοπική αγωγή, συνήθως μινοξιδίλης σε συγκεντρώσεις 2 -5% αλλά και με από του στόματος αγωγές.