Μυρμηγκιές στα παιδιά

Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος και προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV. Προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά και τους εφήβους διότι έχουν ακόμη ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα και  δεν έχουν αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα κατά του ιού. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική δερματοπάθεια καθώς τα παιδιά δεν τηρούν πολλές φορές τους κανόνες υγιεινής.

Πώς εμφανίζονται οι μυρμηγκιές στα παιδιά;

Οι μυρμηγκιές που εμφανίζουν τα παιδιά παρουσιάζουν μορφολογικά κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους ενήλικες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιδερμίδα τους είναι περισσότερο ευαίσθητη και λεπτότερη.

Ποια η μορφή των μυρμηγκιών;

Οι μυρμηγκιές που εντοπίζονται σε ένα παιδί δεν έχουν τόσο ακανόνιστο σχήμα και δεν είναι τόσο σκληρές όσο των ενηλίκων. Είναι λεία, μαλακά ογκίδια και στα πόδια μπορεί να έχουν τη μορφή κάλου, ενώ στο πρόσωπο εμφανίζονται σαν πολύ μικρές επίπεδες βλάβες στο χρώμα του δέρματος. Είναι ανώδυνες με εξαίρεση την εντόπισή τους στο πέλμα.

Πού εντοπίζονται οι μυρμηγκιές;

Στα μικρά παιδιά και στους εφήβους οι μυρμηγκιές εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο και στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Γιατί εμφανίζονται οι μυρμηγκιές στα παιδιά;

Οι μυρμηγκιές σχηματίζονται όταν ο ιός εισβάλλει στο δέρμα εξαιτίας μιας μικροσκοπικής αμυχής ή πληγής που μπορεί να προϋπάρχει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προκαλείται γρήγορος πολλαπλασιασμός των κυττάρων της επιφάνειας του δέρματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ποια παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή;

Μερικά παιδιά είναι περισσότερο ευαίσθητα από κάποια άλλα διότι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα).

 Έλλειψη κανόνων υγιεινής

Τα παιδιά εμφανίζουν συχνότερα μυρμηγκιές καθώς είναι τους είναι δύσκολο ακόμη να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής. Συχνά περπατάνε ξυπόλητα, αγγίζουν με τα χέρια τους ακάθαρτες επιφάνειες, τρώνε τα νύχια τους δημιουργώντας μικροτραυματισμούς και έχουν γρατζουνιές και πληγές με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο επιρρεπή στον ιό.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των μυρμηγκιών;

Επειδή ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αναπτύσσει αντισώματα για να καταπολεμήσει τον ιό που προκαλεί τις μυρμηγκιές, τις περισσότερες φορές οι μυρμηγκιές υποχωρούν χωρίς θεραπεία.

Εξαιρετικά μεταδοτικές στα παιδιά

Ωστόσο, οι μυρμηγκιές είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στα παιδιά. Έχουν την τάση να εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδίδονται και σε άλλα παιδιά μέσα από το παιχνίδι ή αθλητικές δραστηριότητες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι δερματολόγοι συνιστούν θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης για την οριστική καταπολέμησή τους όπως:

  • Hλεκτροκαυτηρίαση.
  • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο.
  • Τοπική θεραπεία με κερατολυτικά.