Ουλές ακμής

Η κοινή ακμή είναι μια συχνη παθηση του δερματος που μπορει να οδηγησει στο σχηματισμο ουλων. Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της ακμής είναι ο καλύτερος τρόπος για την ελαχιστοποίηση της πιθανοτητας δημιουργιας ουλων.

Αν και ένα μεγάλο εύρος θεραπειών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εικονα των ουλών ακμής, καμία θεραπεία δεν τις αφαιρεί εντελώς. Ο συνδυασμός θεραπειών συνήθως είναι απαραίτητος για την επίτευξη των καλύτερων αισθητικών αποτελεσμάτων

Τα σημάδια της ακμής μπορούν να διαιρεθούν με βάση τη μορφολογία τους σε ατροφικές ουλές και υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδή. Οι ατροφικές ουλές μπορούν περαιτέρω να κατηγοριοποιηθούν σε icepeak, rolling και boxcar. Ένας ασθενής μπορεί να έχει περισσότερους από έναν τύπους ουλών.

Η κλινική εμφάνιση αμφότερων των ατροφικών και υπερτροφικών σημείων ακμής μπορεί να εντείνεται από το ερύθημα.

Σε αντίθεση με τις ουλές, οι αλλαγές στο χρώμα (δυσχρωμίες) τείνουν να βελτιώνονται αργά με την πάροδο του χρόνου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Επειδή καμία μεμονωμένη θεραπεία δεν αφαιρεί εντελώς τα σημάδια ακμής, μια πολυδιάστατη προσέγγιση συνήθως παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Η μορφολογία των ουλών είναι αυτή που υπαγορεύει την κατάλληλη διαδικασία. Ο συνδυασμός θεραπειών έχει ως στόχο την απομάκρυνση του ουλώδους ιστού, τη διέγερση παραγωγής νέου κολλαγόνου και την πλήρωση των ατροφιών που επιμένουν. Το laser CO2, τα χημικά peeling, η δερμοαπόξεση, το microneedling και η χειρουργική αφαίρεση είναι μερικές από τις θεραπευτικές εναλλακτικές που παρέχονται στο ιατρειο μας.Για τη θεραπεία των υπερτροφικών ουλων ή χηλοειδών, τα ενδοβλαβικά κορτικοστεροειδή είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής.