Δερματικός ερυθηματώδης λύκος

Ο δερματικός ερυθηματώδης λύκος (ΔΕΛ) περιλαμβάνει τρεις υποτύπους που προσβάλλουν το δέρμα : τον οξύ δερματικο ερυθηματώδη λύκο (ΟΔΕΛ), τον υποξύ δερματικό ερυθηματώδη λύκο (ΥΔΕΛ) και το χρόνιο δερματικό ερυθηματώδη λύκο (ΧΔΕΛ). Ο ΔΕΛ μπορεί να εκδηλώνεται ως μερος του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου (ΣΕΛ)ο οποίος προσβάλλει και άλλα όργανα πέραν του δέρματος  ή ανεξάρτητα από αυτόν. Ο εντοπισμένος ΧΔΕΛ έχει πιθανότητα ως και 10% να συνδέεται με ΣΕΛ. Ο συνηθέστερος τύπος ΧΔΕΛ είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος (ΔΕΛ).

Ο ΔΕΛ προκαλεί την εμφάνιση επηρμένων κόκκινων πλακών στο δέρμα που καταλήγουν στη δημιουργία ουλών όταν φύγουν. Οι πλάκες αυτές μπορεί να εμφανίζουν και λέπι ενώ στην περιφέρεια τους επουλώνονται μόνες τους και αφηνουν μικρές εμβυθύνσεις στο δέρμα και αποχρωματισμό. Ο ΔΕΛ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σωματος αλλα συνήθως εμφανίζεται στο άνω μέρος του σώματος και ειδικότερα το πρόσωπο, το λαιμό, το τριχωτό της κεφαλής και τα αυτιά. Η εμφάνιση του ΔΕΛ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε απωλεια τριχών. Η διάγνωση του ΔΕΛ πιστοποιείται με τη λήψη βιοψίας του δέρματος και την εξέτασή του από ειδικό ιστοπαθολόγο δέρματος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία το ταχύτερο δυνατό με τη διάγνωση του ΔΕΛ για να αποφευχθεί η δημιουργία περαιτέρω ουλων. Οι θεραπειες περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών κορτιζονούχων κρεμών και αναστολέων καλσινευρίνης (Elidel, Protopic). Εάν ο αριθμος των βλαβών είναι περιορισμένος είναι δυνατό να γίνει και τοπική έγχυση στεροειδών μέσα στις βλάβες (ενδοβλαβικη θεραπεία). Εάν τα τοπικά φάρμακα δε βοηθησουν υπάρχει η επιλογή φαρμακων που παλιά χρησιμοποιούνταν ως ανθελονοσιακά, δηλαδή υδροξυχωροκίνης και χλωροκίνης ή και άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Εάν έχετε ΔΕΛ είναι ιδιαίτερα σημαντικο να προστατεύεστε καθημερινά από τον ήλιο γιατί η έκθεση προδιαθέτει στην εμφάνιση και νέων βλαβών. Η προστασία από τον ηλιο περιλαμβανει :

  • Να αποφεύγετε τον ηλιο μεταξύ 10 πμ και 4 μμ
  • Να στέκεστε κάτω από ομπρέλα, δέντρο ή άλλη σκιά μέσα στη μέρα
  • Να φοράτε αντηλιακό σε όσα μέρη του σώματος δεν καλύπτονται από ρούχα και να το ανανεώνετε κάθε 2 ή 3 ωρες ή μετα από την κολύμβηση. Το αντηλιακό πρέπει να φέρει δέικτη προστασίας 30 ή μεγαλύτερο και να είναι ευρέως φάσματος.
  • Να φοράτε καπέλο και μακρυμάνικες μπλούζες και παντελόνια
  • Να μη χρησιμοποιείτε solarium

Εάν καπνίζετε είναι σημαντικό να το διακόψετε γιατί φαίνεται ότι επηρεάζει τη σοβαρότητα του ΔΕΛ και μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων.

Εάν σας ενοχλούν τα σημάδια που κάποια πλάκα ΔΕΛ έχει αφήσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό make up όπως Coverderm και Dermablend